Maspo Enerji elverişli piyasa, Türkiye’de yenilenebilir enerji dinamikleri için destekleme politikaları ve yasal düzenlemeler, projenin gelecek vaat eden teknik kapasitesi, uygun finansman yapılarına erişim, imkanlariyla Türkiye’nin jeotermal elektrik üretimi sektöründe lider oyuncu olmayı hedeflemektedir.
Maspo Enerji, Ekim 2011’de Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (“MTA”) tarafından açılan ihaleyi kazanarak Manisa – Alaşehir’de bulunan jeotermal sahasının 30 yıllık işletme haklarını almıştır. Türkiye’nin jeotermal kaynak açısından en aktif bölgelerinden birinde yer alan saha, aynı zamanda 126,50 km2’lik genişliğiyle Türkiye’deki en büyük jeotermal sahası olma özelliğine de sahiptir. Yerli ve Uluslarararası saygın teknik kuruluşlarca gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda sahanın sürdürülebilir potansiyelinin 140 MW olduğu saptanmıştır.
Söz konusu 140 MW elektrik üretim kapasitesine 2020 yılına kadar ulaşmak adına detaylı planlar yapılmış olup, çalışmalar yoğun şekilde sürdürülmektedir. Maspo Enerji, ruhsat sahasının potansiyelinin en doğru şekilde değerlendirilmesi ve sürdürebilir elektrik üretiminin temini için sahada jeolojik, jeokimya ve jeofizik araştırmaları, hidrotermal alterasyon çalışmalarının yanı sıra Türkiye’de ilk olarak uzun dönemli etkileşim ve izleyici (tracer) testleri gerçekleştirmiştir.
Yerel ve uluslararası teknik danışmanlar tarafından gerçekleştirilen ön değerlendirmeler sonucu elde edilen verilere göre, sahanın bulunduğu Manisa – Alaşehir bölgesinin tektonik ve jeolojik yapısı nedeniyle Proje, jeotermal elektrik üretimine uygun olan birçok teknik özelliğe sahiptir.
Türkiye’de elektrik üretimi, çoğunlukla yüksek tutarda enerji ithalatına ve çevre kirliliğinin artmasına sebep olan, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlarla çalışan elektrik santralleriyle gerçekleşmektedir. Bu problemlere çözüm olarak, ülke çapında yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi devlet politikası haline gelmiş ve bu amaçla çeşitli düzenlemeler ve teşvikler yürürlüğe konulmuştur.
Türkiye’de elektrik sektörü, son 10 yılda ekonomik büyüme, artan nüfus, iyileşen yaşam standartları ve şehirleşme ile uyumlu olarak büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (“TEİAŞ”) tarafından, elektrik üretiminde ve tüketiminde mevcut trendin izleneceği varsayımıyla yapılan 2012 – 2021 kapasite tahminlerine göre, 2017’de gerçekleşeceği tahmin edilen arz açığını engellemek için yeni enerji yatırımlarına ihtiyaç vardır.